Línies d'actuació del projecte de recuperació d'arbres fruiters del Pallars Sobirà

ÍNDEX DE CONTINGUTS

Recerca

La recuperació de varietats antigues de fruita i horta del Pallars Sobirà passa per la recerca. Des dels seus inicis ha estat primordial poder aconseguir informació sobre l’ús i les característiques d’aquestes varietats. En aquest camí, l’esforç desinteressat dels diferents informants de la comarca ha estat importantíssim. Velles receptes, formes de conservació, dates assenyalades, dites fetes i tota altra mena d’informació s’ha pogut recollir gràcies a la memòria dels pallaresos que van viure encara amb aquestes antigues varietats encara en ús.

Concretament en el cas de la vinya, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l’INCAVI tenen un conveni de col·laboració signat amb un protocol de treball desenvolupat que permet avançar en el coneixement de la vinya a la comarca. Gran part de l’interès d’aquest conveni és establir el coneixement per preveure un escenari de futur davant dels possibles canvis que pot provocar el canvi climàtic al nostre país. Al mateix temps, redescobrir varietats vinificables pot donar un valor afegit a nous productes.

Un dels treballs actuals és el registre d’algunes de les varietats més interessants al nou catàleg de varietats de Catalunya. Aquesta actuació ha estat un encàrrec del DAAM dins el Pla de biodiversitat cultivada que ells mateixos promouen. L’interès d’aquest registre és facilitar la comercialització de les varietats que hi han estat incloses.

S’han realitzat els treballs de recerca següents:

 • Primera prospecció etnobotànica de varietats de fruita al Pallars Sobirà (col·labora el Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu) 2005
 • Segona propsecció etnobotànica de varietats de fruita al Pallars Sobirà (2008)
 • Prospecció i anàlisi de les varietats antigues de vinya al Pallars Sobirà (col·labora l’INCAVI) 2009- 2013
 • Accions de prospecció i manteniment de les varietats de fruiters tradicionals del Pallars Sobirà (2012)

Salvaguarda

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà manté des del 2008, en una finca pròpia, un viver de salvaguarda de varietats de fruita antigues on actualment es poden trobar 22 varietats diferents i una setantena de peus. Amb aquest viver s’aconsegueix concentrar moltes de les varietats antigues de la comarca de tal manera que es conserven, es poden estudiar i poden servir per a empelts per a qui li interessi disposar d’alguna varietat.

El projecte de conservació no s’atura en el viver, i s’ha aconseguit preparar diverses campanyes de multiplicació de varietats perquè aquest material antic però rejovenit pugui arribar a les cases del Pallars Sobirà. Entre el 2011 i 2012 s’han pogut repartir per tota la comarca més de 130 arbres fruiters de varietats antigues. Conjuntament amb el repartiment d’aquests arbres s’ha fet signar als particulars un senzill acord que dóna en valor aquest patrimoni natural i cultural de la comarca (exemple acord linkable pdf). D’alguna manera cada arbre és una llavor més repartida pel territori per tal de rejovenir i salvaguardar varietats, encara que antigues, molt estimades.

Difusió i formació

Donar a conèixer aquestes varietats i el seu elevat valor és un dels pals de paller del projecte. Les tasques de difusió han anat dirigides tant a dins la comarca com a fora. Moltes de les tasques de difusió dins el Pallars Sobirà s’han combinat amb tasques de formació en temes necessaris per la recuperació de varietats i per l’interès general de la fruticultura. Durant els últims anys s’han realitzat aquests actes: (links pdf si n’hi ha )

 • Entrega de navalles d’empeltar als informants de les prospeccions inicials de fruita al Pallars Sobirà (març, 2009).

 • Participació com a jornada formativa de recuperació de varietats dins l’Escola de pastors durant el 2010 i 2011.

 • Entrega d’arbres fruiters com a premi dins la campanya “fotografia la teva orgànica” (novembre, 2011).

 • Edició del “Catàleg de varietats antigues de fruita i horta del Pallars Sobirà” (octubre 2011).

 • Campanya d’entrega d’arbres fruiters ( març, 2012).

 • Participació en el Congrés d’Enologia sobre varietats de vinya de muntanya organitzat per la Societat d’Enologia de Catalunya realitzat a Cellers (2010)

 • Edició d’un pòster en el primer congrés de ……………… (maig, 2013).

 • Realització d’un curs de maneig d’arbres fruiters (novembre 2012) i entrega d’arbres de la varietat pera de Cardós.

 • Xerrada informativa “El voluntariat intergeneracional i la recuperació d’arbres fruiters” (desembre 2012).

 • Segona edició del “Catàleg de varietats antigues de fruita i horta del Pallars Sobirà” (març 2012).

 • Edició de l’espai web sobre el projecte de recuperació de varietats a la pàgina web del Consell Comarcal del Pallars Sobirà (2013)

Comercialització i assessorament

El pas culminant d’aquest llarg camí per la recuperació de varietats antigues és la comercialització i el desenvolupament de la fruticultura com una opció econòmica més al Pallars Sobirà. La fruita de muntanya, només pel fet de fer-se a alçada i viure contrastos de temperatura elevats entre el dia i la nit té una textura i una dolçor que la situa com a producte d’alta qualitat. Altres territoris veïns de muntanya (Alta Ribagorça i Cerdanya) també estan treballant per fer de la fruita pirinenca un valor més a desenvolupar i gaudir.

Per aquests motius, i amb la nostra experiència,  des del Consell Comarcal del Pallars Sobirà ajudem a encaminar aquelles iniciatives que pretenen implantar la fruticultura al territori.